A sonka:
A sonka elksztsrõl adnk tippet. A sonkt annyi ideig fõzzk ahny kilgramm, teht, ha van egy 2 kilgrammos sonknk, akkor azt 2 rn keresztl kis lngon fõzzk. Annyi vzzel ntjk fel, hogy teljesen ellepje, tegynk bele egy nagy fej vrshagymt, s egy-kt szl fstlt kolbszt, ettõl sokkal jobb lesz az ze. Ha ksz, nem szedjk ki a vzbõl, hanem abban hagyjuk kihûlni, gy nem szrad ki a sonka, hanem szaftos marad. Folpackba becsomagolva, hûtõbe tve troljuk.
Stemnyek:
Ksztsnk tbb fajta aprstemnyt, ha megmaradna, akkor fagyasszuk le õket. Az oldalon olyan stemnyek lesznek megtallhatk, amik egyszerûek, finomak, lesznek olyanok, amiket akr egy httel elõbb is megsthetnk.
Hidegkonyha s hstelek:
Ksztsnk hidegtlat, sonkbl, tojsbl, kolbszbl, slt hsokbl s zldsgekbõl. gy knnyebb a vendgeket fogadni, s klnlegess tehetjk a hsvti tel knlatot.
Tojs:
Ha valaki finom zû fõtt tojst akar kszteni, akkor a sonka levt ne ntse ki, hanem abban fõzze meg a tojsokat. Ezek nem jk festeni, mert a sonkaltõl zsros lesz, s nem fogja be a festk. Lehet hagymahjban is festeni tojst. Egy fazkba beletesszk a hagymknak a barna hjt, vzzel felntjk, hogy ellepje, s kzje rakjuk a tojsokat. Feltesszk fõzni, addig fõzzk, amg a megfelelõ sznt el nem rjk. Ha ksz, kiszedjk, lecspgtetjk, hagyjuk megszradni, utna egy kevs zsrral tdrzsljk, hogy szp fnyes legyen. Nagyon egyszerû mdja a tojsfestsnek. Ha valaki dszteni szeretn, akkor megteheti pl: harisnyba teszi a tojst, de mielõtt beletenn egy megmosott falevelet is tegyen a tojsra, szorosra hzva a harisnyt bekti, gy rakja a hagymahj kz, a vgeredmny egy levllenyomat marad a tojson. A megfestett tojst is lehet dszteni, a kreativitsunkra van bzva, hogy dsztjk pl: festnk r mintkat, matrict ragasztunk r, stb.
A mi hsvti asztalunk gy szokott kinzni!
|