Slt brnygerinc:
Hozzvalk
- 1.5 kg brnygerinc
- 6 dkg zsr
- s
- liszt
- egy kiskanl paradicsompr
- 10 dkg szalonna
|
 |
Elkszts: Az elksztett brnygerincet beszzuk, megborsozzuk s szalonnval megtzdeljk. Tepsibe tve, forr zsrral lentjk, s a stbe tve 30-40 percig stjk, mikzben gyakran meglocsoljuk a levvel. Paradicsomprvel, zsrjval, kevs liszttel pecsenyelevet ksztnk Hasbburgonyval, prolt szilvval knljuk.
Brnyrmk nyrson stve, zldsggel:
Hozzvalk:
- 40 dkg brnycomb
- rlt bors, mustr, olaj
- 15 dkg hsos csszrszalonna
- 2 kzepes vrshagyma
- 2 paprika
|
- 3-4 paradicsom
- 8 apr gombafej
- 2 gerezd fokhagyma
- s
|
Elkszts: A brnyhst rostjaira merlegesen 3 centi tmrj, kisujjnyi vastag rmkre vgjuk. Enyhn megborsozzuk, mustrral leheletvkonyan megkenjk, tlba rakjuk, s annyi olajat ntnk r, amennyi ppen ellepi. Htszekrnyben, 3-4 napon t pcoljuk. A szalonnt a hshoz hasonl mretre - de nem olyan vastag - szeletekre vgjuk, a megtiszttott hagymt cikkekre (prt karikra) szeljk. A paprikt kicsumzzuk, a paradicsom szrt kimetsszk, az elbbit nagyobb kockkra, az utbbit vastagabb karikkra vgjuk. A gombafejeket megtiszttjuk. Az rlelt hst kiss lecspgtetjk, prsen tnyomott fokhagymval bekenjk, s a szalonnval meg a zldsgekkel vltakozva nyrsra hzzuk. Az egszet enyhn megszzuk, a hs pcolshoz hasznlt olajjal kiss meglocsoljuk. Ersen izz parzs fltt (nem lngon!) a hst szp aranybarnra stjk. A nyrsat elektromos vagy faszenes grillen illetve a rntott hshoz hasonlan b olajban, de forr stben is megsthetjk. Saltalevllel dsztve, prolt zldborsval s srgarpval tlaljuk. Nyrstartnak egyik oldaln V alakban bevgott, olajban megpirtott kenyrszeleteket hasznlhatunk.
Roston slt brnykaraj:
Hozzvalk:
- 8 szelet 2-2,5 cm vastag brnykaraj
- 2 evkanl mustrmag 12 szem fekete bors
- 5-6 gerezd fokhagyma
|
|
a stshez: |
|
|
|
a fokhagyms burgonyaprhez: |
|
- 4 nagyobb burgonya
- 4-6 gerezd fokhagyma
|
- fl evkanl s
- 2 evkanl olvaolaj
|
Elkszts: A karajszeletekrl a zsros faggys rszeket les kssel levgjuk s eldobjuk. A hst ecetes vzbe mrtott konyharuhval megtrlgetjk, majd paprszalvtra fektetve leitatjuk rla a nedvessget. A mustrmagot s a borsot finomra rljk ,a fokhagymt ttrjk ,s mindezeket sszekeverjk Az gy elksztett fszerkeverket alaposan a hsba drzsljk, megszzuk s a flaprtott rozmaringgal megszrjuk. Egy serpenyt olajjal kikennk, megforrstjuk, s a hsszeleteket mindkt oldaln 3-3 percig stjk.
A fokhagyms burgonyaprhez a megtiszttott burgonyt, kockra vgjuk, vizet ntnk r, s a megtiszttott, aprra vgott fokhagymt beletesszk. Felforraljuk, majd kis lngon puhra fzzk. A l egy rszvel s az olajjal burgonyaprhez hasonl llagra keverjk.
Rntott brny:
Elkszts: A csontjrl lefejtett, szeletekre vgott combhst moss utn szrazra itatjuk. A hst megszzuk, majd lisztben, felvert tojsban, zsemlemorzsban kipanrozzuk. B forr zsrban kistjk. Kretnek petrezselymes burgonyt, burgonyasaltt, sltburgonyt adhatunk.
Tlttt brnyszegy:
Elkszts: Az elksztett szegyet felszrjuk, megtltjk az elksztett tltelkkel.
A tltelk elksztse: 2 dl tejbe ztatott zsemlhez / melyet jl kinyomkodunk / 5 dkg vajon prolt petrezselymet, pr szem aprra vgott kapribogyt, 3 tojst, 1 tojssrgt adunk.
A megtlttt szegyet hstvel sszefogjuk. Kevs zsrt s vizet altve a stben folytonos locsols mellett pirosra stjk. Tejflt adhatunk hozz, hogy a levt szaportsuk. / Flksz llapotban adjuk hozz / |