Tarka tlttt tojsok:
Hozzvalk (16 darabhoz) |
 |
|
- 8 ftt tojs
- 15 dkg tr
- 25 dkg vaj vagy margarin
|
a sonkshoz: |
- 4 vkony szelet sonka
- friss kakukkf vagy
petrezselyem |
a lazacoshoz: |
- 4 vkony szelez lazac
- friss kapor
|
a zldsgeshez: |
- 1 srgarpa
- s
- arasznyi kgyuborka
|
a csirkshez: |
- 15 dkg slt csirkemell
- 2 hnapos retek
- friss metlhagyma
|
Elkszts: A ftt tojsokat meghmozzuk majd hosszban flbevgjuk. Mindegyik aljbl egy vkony szeletet levgunk, hogy a tnyron jobban meglljanak. Srgjukat tlba kaparajuk, s puha vajjal meg az ttrt trval simra keverjk. Megszzuk, megborsozzuk, egy kevs mustrral kellemesen piknsra zestjk, majd kanllal a tojsok regbe tltjk. A fstlt sonkt meg a lazacot csinosan feltekerjk s 4-4 tojs tetejre fektetjk. Az elbbit kakukkfvel vagy petrezselyemmel , az utbbit kaporral dsztjk. A zldsgeshez a rpt megtiszttjuk, kis hasbokra vgjuk, enyhn ss vzben flpuhra fzzk, leszrjk, majd hlni hagyjuk. Az uborkt a rphoz hasonlan feldaraboljuk, s 4 fl tojs fldsztnk velk. A csirkshez a hst kis szeletekre, a retket flkarikkra vgjuk, a maradktojsok tetejre fektetjk, vgl a felaprtott metlhagymval megszrjuk.
Currys tojssalta:
Hozzvalk
- 8 ftt tojs
- 2 ftt burgonya
- 1 kzepes lilahagyma
|
- 1 kisebb kgyuborka
- 1 hsos, piros kaliforniai paprika
|
az ntethez: |
|
- 7 evkanl majonz
- 2,5 dl joghurt
- 1 kiskanl citroml
|
- s, rlt bors, mustr
- 1 evkanl currypor
- fl csokor petrezselyem
|
a dsztshez: |
|
|
|
Elkszts: A ftt tojsokat meg a ftt burgonyt meghmozzuk. Az elbbit karikra vgjuk, az utbbit negyedeljk s felszeleteljk. Az uborkt a burgonyhoz hasonlan fldaraboljuk, a hagymt vkony karikra szeljk, gyrire szedjk - de finomra is aprthatjuk. A paprikt kicsumzzuk, hst kis kockkra vgjuk. A majonzt a joghurttal simra keverjk, megszzuk, megborsozzuk, mustrral, citromlvel kellemesen piknsra zestjk. Curryvel s finomra aprtott petrezselyemmel fszerezzk, s az elksztett anyagokat vatosan beleforgatjuk. Saltalevlre halmozzuk, ftt tojssal dsztve tlaljuk.
"Bbits" tojs:
Hozzvalk
- 60 dkg fagyasztott mexiki zldsgkeverk
- s
- 2 ftt burgonya
- 4 apr ecetes uborka
- 1 alma
|
- 25 dkg majonz
- rlt bors, mustr
- 6-8 ftt tojs
- citroml
|
a bbithoz |
|
- fl csokor petrezselyem
- 2 dl tejfl
- 1 nagy csokor metlhagyma
|
- 2 dl joghurt
- 2 nagyobb gerezd fokhagyma
- s, rlt bors
|
a dsztshez: |
|
|
|
Elkszts: A zldsgkeverket enyhn ss vzben megfzzk, leszrjk s hlni hagyjuk. A burgonyt s az almt meghmozzuk - utbbinak a maghzt is kimetsszk - s az uborkval egytt flcentis kockra vgjuk. A zldsget s a majonzt hozzadjuk, ha kell, utnaszzuk, megborsozzuk, mustrral s citromlvel kellemesen piknsra zestjk. Tlra halmozzuk s a flbevgott ftt tojsokat a srgjukkal lefel fordtva rrakjuk. A petrezselymet, a metlhagymt finomra aprtjuk, s tejfllel meg a joghurttal sszekeverjk. A prsen ttrt fokhagymval fszerezzk, szzuk, borsozzuk, vgl gy ntjk a tojsokra, hogy flig takarja azokat. Saltalevelekkel dsztjk.
Forrs: Magyar Konyha 1997. 2. szm
Papriks tojs:
Hozzvalk
- 8 db tojs
- 1 kanl zsr vagy olaj
- 1 fej vrshagyma
|
- s
- pirospaprika
- 2 dl tejfl
|
Elkszts: A tojsokat megfzzk. Az aprra vgott vrshagymt megpirtjuk a zsiradkban, egy kevs pirospaprikt, st adunk hozz. A tojsokat szp karikkra szeleteljk, s beletesszk a hagyms, papriks zsrba, egy kevs vzzel felengedjk, felforraljuk. A tetejre tejflt ntnk. Makarnival tlaljuk |