husveti
Men
 
Bejelentkezs
Felhasznlnv:

Jelsz:
SgSg
Regisztrci
Elfelejtettem a jelszt
 
Szavazs
Mit szeretsz a hsvtban?

locsolst
ajndk
sonka
tojs fests
semmit
Szavazs llsa
Lezrt szavazsok
 
Szmll!
Induls: 2006-03-24
 
tel Ital
 
Honlapodra
 
Szavazz
Melyik a kedvenc szned?

piros
kk
srga
zld
narancssrga
ms
Szavazs llsa
Lezrt szavazsok
 
kp

 
Sonka

A hsvti telek sorban elszr a sonka jut esznkbe. Az igazi sonka, amely nhol parasztsonka nvre hallgat, messzirl megismerhet fsts-zamatos illatrl. Ugyan sonka nvvel illetjk a ktztt sonkt, a combbl hastott darabot s nha a fstlt tarjt is, de aki egyszer is megkstolta az igazit, tvedhetetlenl flismeri azt.

NagytsA vilghr parmai sonkt egy kifejezett erre a clra tenysztett, szak- Itliban kukoricn s korpn nevelt serts kivl minsg hsbl ma is ugyangy kzzel ksztik, mint tbb szz vvel ezeltt. Egy vig is eltart, amg a nyers combbl alaposan megtisztogatva, tengeri sval bedrzslve, pcolva, a sonkahzak teraszn, majd egyre sttebb helyisgben szrtva, zsrral kenve elkszl a gitr alak parmai sonka. A mi sonknk ugyan nem rvend vilghrnvnek, m annl finomabb, s neknk magyaroknak ez a legfinomabb. Az elmaradhatatlan hsvti eledel ksztshez hideg tli napokon fognak hozz a gazdk, amikor a gonddal hizlalt serts hsbl kikanyartjk a szp, forms combot. NagytsA hsdarabot ezutn sval vagy fszerekkel zestett skeverkkel drzslik be. A sonka szsnak, pcolsnak mdja csaldok fltett titka. Vannak olyan receptek melyek szerint klnleges fszerekkel - majornna, kakukkf, koriander, borsikaf - kevert sval bedrzslt hst nhny napig llni hagyjk. Az sszegylt fszeres lbl sval, babrlevllel, fokhagymval, egy kevs vzzel pclevet ksztenek. Flforraljk, aztn lehtve ntik a sonkra. A keverk nem nlklzheti a saltromot, ami konzervlja a hsflt.
            A hrom-t ht alatt, amg a fszerek s a s jl tjrjk a sonkt, jellegzetes aromt s tartssgot adva neki, naponta t kell forgatni, gyelve, hogy a l tkletesen ellepje. A pcols befejeztvel egy-kt napig flakasztva szikkasztjk, majd a fstre kerl. A kmletes s megfelel mrtk fstls alkalmval nhol egy-egy marknyi borkabogyt hintenek a parzsra. A fstrl levve mr csak nhny hnap, pihentets szksges - szells, hvs helyen - s hsvtra az asztalra kerlhet a SONKA. 
           
A sonkafzsnek is megvan a tudomnya. Aki rsznja magt, nagy ednyt vlasszon, amelyben a vz ellepi az egsz hsdarabot. Nhny jl megmosott tojst is beletehetnk a fazkba - klnleges zt kap majd a fsts ltl. A fzs addig tart, mg a sonka brn a villa knnyen tszalad, s a csont lazn megfordul benne. Hagyjuk a lben kihlni a sonkt! Aki ktztt sonkt vagy kisebb combdarabot fz az nnepre, azzal is gy jrjon el.

                                                Receptek!

Hsvti sonka

Hozzvalk:

  • /szemlyenknt / 20 dkg nyers sonka
  • 2 tojs
  • reszelt torma
Nagyts

Elkszts:
A nyers fstlt sonkt, elz este beztatjuk annyi hideg vzbe, amennyi ellepi. Fzs eltt alaposan megmossuk a sonkt, mert a levt ksbb felhasznlhatjuk tojs fzsre. B hideg vzben feltesszk fni. Lass tzn, fed alatt olyan puhra fzzk, hogy a csontjt ki tudjuk hzni belle. Ha ktztt sonka, akkor addig, hogy a hst knnyen beleszaladjon. Sajt levben hagyjuk kihlni, majd deszkn vkony szeletekre vgjuk ,s tormval , ftt tojssal tlaljuk. / retket, jhagymt, kalcsot knlhatunk mell /

                                  

Prolt fstlt sonka:

Hozzvalk:

  • 1-1,2 kg fstlt sonka egszben
  • 6 kzepes srgarpa
  • 1 vastagabb szelet zeller
  • 2 babrlevl
  • 1 evkanl porcukor
  • 4 szegfszeg
  • 2 evkanl olaj
  • 6 kisebb gyngyhagyma
    (vagy egy kzepes vrshagyma)
  • 1,5 dl szraz fehrbor

Elkszts:
A fstlt sonkt egy jszakra hideg vzben ztatjuk, msnap lbasba tesszk s annyi hideg vizet ntnk r, amennyi ellepi. A rpt meg a zellert megtiszttjuk hasbokra vgjuk s a sonkhoz adjuk. Babrlevllel s szegfszeggel fszerezzk, lefdve kis lngon 40- 50 percig proljuk. Utna leszrjk, s tepsibe rakjuk. A porcukrot az olajon megolvasztjuk a megtiszttott egsz hagymafejeket beletesszk s addig pirtjuk, hogy sznt kapjanak. A borral felntjk, majd a zldsges hsra ntjk. Stben kzepes lnggal 40-50 percig proljuk. Kzben a levvel tbbszr meglocsoljuk.

 

Hamis sonkaszelet:

Hozzvalk:

  • 1kg hsos fstlt cslk
  • 1 ppozott kiskanl zselatinpor
  • 3 dl tejszn

tlalshoz:

  • 2 ftt tojs
  • 1 fej salta
  • ecetes torma

Elkszts:
A fstlt cslkt egy jszakn t hideg vzben ztatjuk, majd kuktban puhra fzzk, hogy a csontot knnyedn ki tudjuk fejteni belle. Ezutn a hst ktszer ledarljuk. A zselatint 1 dl vzben - mg jobb ha a hs fzlevbl vesszk el - kevergetve flforraljuk. Megvrjuk amg langyosra hl, majd a kemny habb vert tejsznbe csorgatjuk. A darlt hst vatosan beleforgatjuk, s a masszt folplackkal blelt zgerincformba simtjuk. Htszekrnyben megdermesztjk, vgl deszkra bortjuk s flszeleteljk. Saltalevllel, tojskarikkkal meg ecetes tormval dsztjk.

 

Prs sonka takarban:

Hozzvalk:

  • 2 szl prhagyma
  • 8 szelet gpsonka
  • 1 tojssrgja
  • 2 dl tejfl
  • 5 dkg reszelt sajt
  • s
a tl ksztshez:  
  • dinyi vaj
 

Elkszts:
A prhagymt megtiszttjuk ( csak a haragoszldjt vgjuk le), 4 ujjnyi hossz darabokra vgjuk, s enyhn ss vzben puhra fzzk. Jl lecspgtetjk, a sonkaszeletekbe gngyljk, s kivajazott tzll tlba egyms mell fektetjk. A tejflt a tojssrgjval simra keverjk, s a sonkatekercsekre ntjk. A tetejt reszelt sajttal meghintjk, s stben, nagy lnggal ( 200C; lgkeverses stben 180C) kiss tstjk.

 

Alms sonkapuffancs:

Hozzvalk:

  • 2 savanyks alma
  • 25 dkg darlt ftt sonka vagy tarja
  • 2 evkanl liszt
  • 2 tojs
  • 2dl tej
  • rlt bors
a stshez:  
  • olaj
 

Elkszts: Az almt meghmozzuk, lereszeljk, s a darlt sonkval sszekeverjk. A felvert tojst, a lisztet meg a tejet hozzadjuk, megborsozzuk, ha kell utnaszzuk. Egy kis serpenyben olajat ntnk, megforrstjuk s a masszt evkanllal beleszaggatjuk. Kis puffancsokat stnk belle. Jl lecspgtetve burgonyaprvel tlaljuk.

 
chat
Nv:

zenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Minden ami hsvt
 
Kifestk
 
tletek
 
Kpek
 
Tojsfests
 
Extrk
 
Kpeslapkld

Levlap.com 
Kpeslap.ini

123com

Free Easter Cards
   
Elegant Egg 
Cardmaster

 

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    Nagyon ütõs volt a Nintendo Switch 2 Direct! Elemzést a látottakról pedig itt olvashatsz!    *****    Elkészítem születési horoszkópod és ajándék 3 éves elõrejelzésed. Utána szóban minden kérdésedet megbeszéljük! Kattints    *****    Könyves oldal - egy jó könyv, elrepít bárhová - Könyves oldal    *****    20 éve jelent meg a Nintendo DS! Emlékezzünk meg ról, hisz olyan sok szép perccel ajándékozott meg minket a játékaival!    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    Mindig tudnod kell, melyik kikötõ felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    Akad mindannyijukban valami közös, valami ide vezette õket, a delaware-i aprócska kikötõvárosba... - FRPG    *****    boroszkány, vérfarkas, alakváltó, démon és angyal... szavak, amik mind jelentenek valamit - csatlakozz közénk - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    CRIMECASESNIGHT - Igazi Bûntényekkel foglalkozó oldal    *****    Figyelem, figyelem! A második vágányra karácsonyi mese érkezett! Mesés karácsonyt kíván mindenkinek: a Mesetáros    *****    10 éves a Haikyuu!! Ennek alkalmából részletes elemzést olvashatsz az anime elsõ évadáról az Anime Odyssey blogban!