Foszls kalcs:
Hozzvalk: ( 12 szelethez)
- 3.5- 4dl tej
- 1 kockacukor
- 3dkg leszt
- 50dkg sima liszt
- 10dkg vaj
- 5dkg cukor
- 2+1 tojssrga
- s
- 5dkgmazsola
|
 |
Elkszts: 1 dl langyos tejbe beletesszk a kockacukrot, az lesztt, s meleg helyen megkelesztjk. A lisztbe belentjk a kovszt, s galuska lgysg tsztt ksztnk. Konyharuhval letakarjuk s ktszeresre kelesztjk. A maradk langyos tejbe beletesszk a st a cukrot , s 2 tojs srgjt. Aprnknt a liszthez adjuk, majd ktszerre, hromszorra hozzadjuk az 5dkg felolvasztott vajat, s jl kidolgozzuk. Akkor j, ha a tszta hlyagos. A tetejt megszrjuk liszttel s megint hagyjuk kelni. Ha ismt a ktszerese, kibortjuk egy lisztezett deszkra, s beledolgozzuk a mazsolt. /elzleg langyos vzben ztatjuk / Hrom cipt formlunk, majd hengerr formljuk, s befonjuk. Vajjal kikent formba tesszk, s letakarva langyos helyen addig kelesztjk mg el nem ri a forma tetejt. Megkenjk tojssrgjval, s elmelegtett stben 200 fokon stjk. / kb.: 40- 50 percig / A formban hagyjuk kihlni.
Ldlbtorta:
Hozzvalk:
Tszthoz: |
|
- 3 tojs
- 3evkanl cukor
- 1 evkanl kaka
|
- 3 evkanl finomliszt
- Tltelkhez:
- 40dkg meggybeftt
|
Krmhez: |
|
- 3dl tej
- 4dkg fzhet csokold z pudingpor
- 3 evkanl cukor
- 20dkg vaj
|
- 10dkg tcsokold
- Bevonshoz:
- 20dkg tcsokold
|
Elkszts : A tojsok srgjt egy evkanl cukorral habosra keverjk. A fehrjt a tbbi cukorral kemny habb verjk. A kt masszt sszekeverjk, kzben a kakas lisztet aprnknt hozzntjk. Egy tepsit stpaprral kiblelnk, s egy 24 cm tmrj tortaforma segtsgvel krt rajzolunk a paprra. A masszt rkenjk, s kzepes hmrsklet stben megstjk. /18-20 perc a sts ideje / Apaprt mg melegen levesszk, s a tortaformt rhelyezve kijavtjuk a formt. Slt oldalval felfel fordtva a formba helyezzk.
A meggybefttet kimagozzuk, lecspgtetjk. A pudingot az utastsnak megfelelen megfzzk, majd hagyjuk kihlni. A vajat habosra keverjk, s a csokoldpudingot aprnknt hozzkeverjk. A flolvasztott csokoldt a krmbe csorgatjuk, s ktharmad rszt a tsztra kenjk. A meggyet krben rrakjuk, s a megmaradt krmet rkenjk.
Htszekrnyben legalbb 2 rt htjk. Ezutn a tetejt s az oldalt olvasztott csokoldval bevonjuk. Ha megdermedt fl meggyszemekkel dsztjk.
Manduls szelet:
Hozzvalk ( 12 szelethez)
- 10dkg mandula
- 10dkg di
- 10dkg tcsokold
- 4 tojs
- 17dkg porcukor
|
- 1 csomag vanlis cukor
- 1 csomag stpor
- 1 evkanl rum
- 1 evkanl tej
|
Elkszts: A mandult, a dit megdarljuk, a csokoldt megreszeljk. A tojsok fehrjt 3 evkanl porcukorral kemny habb verjk. A srgjt egy msik ednyben a maradk cukorral habosra keverjk. Belentjk a mandult, dit, csokoldt, vanlis cukrot, stport, a rumot, a tejet, vgl a felvert habot. A pspkkenyrformt vajjal kikenjk, liszttel beszrjuk, s a masszt belentjk. Elmelegtett stben, kzepesnl kicsit kisebb hfokon tprbig stjk. /50 60 percig / Formban hagyjuk kihlni. Porcukorral hintjk meg.
Csokolds hullm:
Hozzvalk: (40 darabhoz)
- 16 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 2 evkanl kakapor
- 1 kiskanl vanilis cukor
- 18 dkg finomliszt
|
Elkszts: A vajat a cukorral habosra keverjk. A lisztet, a vanilis cukrot a kakaport beledolgozzuk. A masszt habzskba tltjk (csillagcsves) s kizsrozott tepsibe 6-8 cm hossz hullmokat tesznk. Elmelegtett stben kzepesnl kisebb hfokon kb.: 10 percig stjk
Kkuszos keksz:
Hozzvalk: (35 darabhoz)
- 2 tojs
- 15 dkg porcukor
- 8 dkg vaj
- 20 dkg kkuszreszelk
- 1 evkanl finomliszt
- 8 dkg tcsokold
|
Elkszts: A tojsokat a cukorral habosra keverjk, s a megolvasztott vajat belecsurgatjuk. A kkuszreszelket lisztbe forgatjuk, s a masszhoz ntjk. Az aprra vgott csokoldt is beletesszk. Stpaprral blelt tepsibe evkanllal kupacokba ppozzuk, s elmelegtett stbe kzepes hmrskleten 8-10 percig stjk. A paprrl mg forrn vesszk le.

|