Tejfls leves:
Hozzvalk:
- 2,5 dl tejfl
- egy vrshagyma
- csipet kmnymag
- 2 evkanl liszt
- kicsi s
- 1 liter vz
|
|
Elkszts: A vzbe beletesszk a vrshagymt s a kmnymagot s sszeforraljuk. A tejflbl s lisztbl kszlt habarsra rntjk az elksztett levet, majd jra felforraljuk, megszzuk. Tetejre nyuszi alak pirts mehet. Fleit egy-egy zslyalevlbl, bajuszt meg a fvet metlhagymbl ksztsk el.
A tavasz els friss zldsgfljbl a sskbl ksztett levest is dszthetjk ezzel.
Bjti kposzta:
Hozzvalk:
- 50 dkg savany kposzta
- 1 fej fehr kposzta
- 25 dkg rizs
- 4 kemny tojs
- 1 fej vrshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 csokor kapor vagy petrezselyem
|
- 1 alma vagy birsalma
- 2 dl tejfl
- 1 kiskanl pirospaprika
- 2 kiskanl leveszest por
- 1 kiskanl trtt bors
- 2 evkanl liszt
- 2 evkanl olaj
|
Elkszts: A vrshagymt olajban megpirtjuk, nhny percig stjk rajta a rizst, majd sval, borssal, pirospaprikval fokhagymval zestjk s kevs vzzel kb.: 5 percig proljuk.
Kihls utn sszekeverjk a kockra vgott kemny tojsokkal s a kposzta leveleket megtltjk. Az edny aljra rakjuk a savany kposztt, belekeverjk a felvgott kaprot vagy petrezselymet s a faleszeletelt almt. A tltelkeket rtesszk. Annyi vizet ntnk r, amennyi ellepi, a leveszestt hozztesszk s kis lngon puhra fzzk. Liszttel elkevert tejfllel habarjuk be.
Almaleves:
Hozzvalk:
- 50 dkg alma
- 5 dkg liszt
- 15 dkg cukor
- 1 dl fehrbor
- 2 dl tejszn
- 2 dl tejfl
|
- 1 liter vz
- 1 citrom
- 2 szem szegfszeg
- kevs fahj
- csipet s
|
Elkszts: Forrsba lv vzbe belecsavarjuk a citromot, megcukrozzuk, a fszereket beleszrjuk. A megtiszttott almkat apr kockkra vgjuk, s a lbe ntve puhra fzzk. Hozzntjk a bort s a tejflt. A tejsznbl s lisztbl kszlt habarssal jl felforraljuk. Lehtve tlaljuk.
Juhtrs lngos:
Hozzvalk: (10 darabhoz)
- 40 dkg liszt
- 1,2 kg ftt burgonya
- 1,5 dl olaj
- 2 dkg leszt
|
- 3 dkg cukor
- 2 dl tej
- kevs s
|
a tltelkhez: |
|
- 25 dkg juhtr
- 1 dl tejfl
- 1 csokor kapor
|
|
Elkszts: A megtiszttott, megmosott burgonyt ss vzben megfzzk. Leszrjk s forrn ttrjk. Az lesztbl kevs cukorral, langyos tejjel s liszttel kovszt ksztnk. Langyos helyen megkelesztjk, a liszthez hozztesszk a burgonyt, a megkelt kovszt belentjk, szzuk, s annyi langyos tejet adunk hozz, hogy kenyrtszta kemnysg legyen. Jl eldolgozzuk, gyrjuk, majd liszttel megszrva, tetejt letakarva, langyos helyen kelesztjk.
Ha megkelt lisztezett deszkra bortjuk, ujjnyi vastagsgra nyjtjuk s tetszs szerinti formra szaggatjuk. Mieltt a forr zsrba tesszk kt-hrom helyen kssel bevagdossuk. Mindkt oldalt pirosra stjk az olajban. A friss juhtrt egyenletesen rkenjk a lngosokra, meglocsoljuk 1 dl tejfllel megszrjuk a finomra vgott kaporral. A lngosokat flbehajtjuk s kiss sszenyomkodjuk. Tzlltlon vagy bevonatos tepsiben 5-10 percre a stbe tesszk.
Forrn tlaljuk.
Bjts szendvics:
Elkszts: A vajat citromlvel, fehrborral, felvgott kaporral s trkonnyal simra keverjk, majd rkenjk a kenyrre. Ecetes uborka-szeletekkel dsztjk.
Hstalan szendvics:
Elkszts: Vrshagymt, snidlinget, egy kevs zldpetrezselymet aprra vgunk, elkeverjk vajjal, s a kenyrre kenjk. Megszzuk a tetejt retek-szeletekkel dsztjk.
Rokforttekercs:
Hozzvalk:
- 10 dkg margarin
- 10 dkg rokfort
- 1 fej salta
|
Elkszts: A margarint simra keverjk az sszetrt rokforttal a megmosott majd leszrtott saltalevelekre kenjk, melyek mindkt vgt betrjk s szorosan feltekerjk. Jl kifagyasztjuk majd ujjnyi vastag szeletekre vgjuk. |